HOMEOPATIA

0

Clinica Roua

Homeopatia

Homeopatia este una din terapiile holistice – ea se adreseaza pacientului  ca intreg, incluzand totalitatea  aspectelor  fizice, emotionale si mentale pentru alegerea unui remediu.

Homeopatia foloseste substante in cantitati foarte mici pentru a stimula puterea de vindecare a organismului . Principiul de baza este cel al similitudinii – sa tratezi un simptom cu ceva care poate sa-l si produca atunci cand substanta este in cantitate mare la o persoana sannatoasa. Aceasta metoda difera  fata de medicina alopata care foloseste principiul contrariilor utilizand substante  care se opun, combat simptomele  (inflamatia se trateaza cu anti-inflamatorii, pentru febra se folosesc  anti-termice, etc)

In medicina populara romaneasca acest principiu este cunoscut sub forma “cui pe cui se scoate”. Parintele medicinei, Hipocrate, cunostea si aplica acest principiu. Bazele stiintifice ale homeopatiei au fost puse  in urma cu 200 ani,de medicul german Samuel Hahnemann – el  a  studiat medicina la Universitatile din Leipzig si Viena, apoi a fost medic de familie si consilier al guvernatorului Transilvaniei, baronul von Bruckental – petrecand la Sibiu un an si jumatate, timp in care a studiat si catalogat numeroase carti valoroase din colectia baronului – aceasta perioada de timp a contribuit la largirea orizontului stiintific fapt ce-si va pune amprenta pe formarea sa  profesionala ulterioara.

pecifica, diferita in  functie de calibrul vaselor.  Cele mai mici vase – arteriolele precapilare si venulele post capilare – au 3 -5 astfel de contractii pe minut, iar in sectoarele vasculare aflate in amonte si in aval, unde vasele au diametre putin mai mari, se inregistreaza o contractie pe minut . Vasomotricitatea fiziologica conditioneaza distributia sangelui in reteaua capilara, si prin aceasta, este asigurata aprovizionarea celulelor cu oxigen si nutrienti  si respectiv preluarea bioxidului de carbon si a deseurilor. Buna functionare a acestor procese metabolice elementare sta la baza functionarii corecte a organelor.

Beneficiile homeopatiei

Cum folosim homeopatia – interviu doctor Irina JIPA – Clinica Roua Medical Center

Homeopatia este o ramura a medicinii bazata pe principii  si legitati, enuntate si verificate repetitiv in practica .        Principiile homeopatiei sunt : (1) – principiul similaritatii – simptomele produse la un om sanatos, pot fi ameliorate de aceeasi substanta administrata in doze mici la omul bolnav,   (2) – principiul dozelor infinitezimale – substantele se dilueaza si se potenteaza prin procedee specific,  (3) – principiul individualizarii – prescrierea se face analizand toate simptomele pacientului, atat cele fizice cat si cele mentale si emotionale. Aceeasi boala va fi tratata cu remedii diferite la pacienti diferiti.

Homeopatia a fost incadrata in domeniul terapiilor complementare sau / si alternative. Ambele categorii sugereaza posibilitatea de a folosi aceasta terapie atat in completarea unor terapii clasice cat si ca alternative pentru unele afectiuni  la care tratamentul alopat este limitat ( ex : migrene, sdr vertiginoase, kinetoze sau raul de miscare, aftele, etc) . In Romania , homeopatia este practicata numai de catre medici, astfel prescrierea unui tratament homeopat se va face in concordanta cu afectiunile pacientului si cu starea acestuia, cautandu-se , de fiecare data, cea mai buna solutie pentru fiecare persoana.