Ce este colonoscopia și în ce constă?

Ce este colonoscopia și în ce constă?

Ce este colonoscopia și în ce constă?

Colonoscopia este metodă care explorează endo-luminal, în imagine reală, zona anală, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul și valvă ileo-cecală. De rutină se poate explora și ultima ansa ileala. Ca și endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scopul de a diagnostica, dar și terapeutic: biopsierea, polipectomia. Ca orice explorare
endoscopică, colonoscopia are o rată mare de eficientă diagnostică. În plus dezvoltarea
conceptului de screening (prevenire) al cancerului colonic a dat o magnitudine nouă acestei explorării, mai ales pentru procedurile care trebuie aplicate în condiții de ambulator.

Înainte de procedura medicul endoscopist va va explica în detaliu procedura. Este vorba despre o explorare foarte detaliată a intestinului gros începând de la nivelul rectului și până la intestinul subțire cu ajutorul unui aparat sub formă de tub flexibil și subțire (cca 10mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minusculă de luat vederi și cu o sursă de lumină, care transmite imaginile din interiorul intestinului către un monitor pe care acestea se vizualizează și
inregistrareaza.

La ce folosește colonoscopia (indicații curente)?

Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale colonului (intestinului gros). De obicei această explorare se efectuează în următoarele situații clinice:

❑ prezența sângelui în materiile fecale (hematochezis);

❑ tulburări de transit intestinal persistente (constipație, diaree și mai ales alternanța între constipație și diaree);

❑ dureri abdominale de cauza neprecizată, mai ales la persoanele peste 45 ani;

❑ istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;

istoric familial de polipi colonici;

❑ unele analize de laborator modificate, de cauza incertă (sideremie/fier în sânge scăzută, teste de inflamație modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);

❑ markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CĂ 19-9);

❑ screening (la pacienți fără simptome, în scopul prevenției sau descoperirii precoce a unui

posibil cancer colonic respectiv polipi colonici). În foarte multe state occcidentale colonoscopia screening după vârstă de 40-45ani a intrat în practică curentă, deoarece în urmă unor studii
statistice extensive s-a ajuns la concluzia că această este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului colo-rectal — prin identificarea și rezecarea polipilor colonici din care is naștere
cancerul.

 

Cât durează procedura?

Explorarea propriu-zisă durează în medie 15-20 minute, timpul variind însă semnificativ în funcție de conformația individuală a colonului, de prezența sau absența în trecut a unor intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului.

În cursul acestei examinări se pot preleva și biopsii dacă există leziuni care să necesite acest lucru. Prelevarea de biopsii se realizează numai cu acordul pacientului sau al aparținătorului, dacă pacientul este sedat.

Timpul total necesar procedurii în ansamblu este însă de cca. 60 min, incluzând consultul și sedarea, cât și explicarea rezultatului procedurii, fapt care se face pe loc.

Este dureroasă această procedură?

Această este întrebarea care îi preocupă pe majoritatea pacienților și este firesc să fie așa.

Trebuie spus că în majoritatea cazurilor (8 cazuri din zece) procedura este nedureroasă, în

condițiile efectuării sedării, ci implică doar un grad de disconfort mai mare sau mai mic funcție de anatomic individuală a colonului, prezența eventuală a unor intervenții chirurgicale pe
abdomen și, bineînțeles, de toleranța individuală față de durere.

În situațiile în care există dureri semnificative, se administrează de către medicul endoscopist medicamente suplimentare cu efect antialgic (împotriva durerii).

Cine efectuează procedura?

Medicul endoscopist care va efectua procedura este special antrenat pentru acest tip de proceduri, având în acest seas un certificat de atestatare eliberat de către autoritățile medicale competențe.

Biopsia este dureroasă? Dar este sigură?

NU, biopsia nu este dureroasă, deoarece intestinul nu are astfel de receptori pentru durere.

DA, este sigură. Chiar în eventualitatea unui polip sau a unei tumori prelevarea de biopsii nu

crește riscul de diseminare (împrăștiere) a celulelor maligne (canceroase) – atunci când acestea există. Este foarte important de știut că nu există absolut nici un risc suplimentar pentru pacient de diseminare (împrăștiere) a unui eventual cancer atunci când este găsit și se prelevează biopsii dintr-o astfel de leziune. În plus, trebuie spus că în majoritatea situațiilor când se iau biopsii dintr-o leziune acest fapt nu înseamnă automat că leziunea respectivă reprezintă un cancer.
Biopsiile se prelevează pentru trimiterea mai departe către Labortorul de Anatomie Patologică și examinarea for la microscop, pentru a se stabili natura leziunii respective.

Ce presupune sedarea?

Sedarea presupune injectarea pe venă a unei substanțe sedative, care determină un efect de
liniștire, de calmare a anxietății; un alt efect este somnolență, făcând explorarea mai ușor de
tolerat, mai ales în cazul persoanelor foarte anxioase; există și un efect antialgic moderat. Dat find că după sedare persistă o stare de somnolență și de ușoară instabilitate motorie (nesiguranță în mișcări) care va persistă 1-2 ore, este foarte recomandabil să veniți însoțit(a) de cineva, care să vă poată conduce ulterior către casă sau către un loc de odihnă. Doza de sedativ se ajustează funcție de toleranță și necesarul individual, find stabilită pe loc de către medicul care efectuează explorarea. De regulă se începe cu doze mici și se ajustează doză funcție de necesarul individual.

 

Se poate conduce după sedare?

Este strict interzis a se conduce mașină după efectuarea sedării, cel puțin șase ore. De asemenea nu este recomandabil a se lua decizii importante sau a se semna acte.

Este nevoie de un consult prealabil pentru a efectua o colonoscopie?

Este preferabil că indicația pentru această procedură să fie făcută de un medic. Acesta poate medicul curant (medic de familie, medicul chirurg sau de orice altă specialitate) sau medicul specialist în boli digestive de la cabinetul de endoscopie digestivă.

Această procedură se poate efectua și la cererea pacientului, după o evaluare de către medicul care efectuează explorarea.

Cum mă pregătesc pentru această procedură?

Pregătirea începe de obicei în ziua precedentă explorării. Pregătirea presupune o perioadă de post alimentar care variază în funcție de ora la care se va efectua explorarea; în medie perioada de post alimentar ar tre,bui să fie de cca 20-24h. De asemenea, în acest interval, pregătirea presupune ingestia unei soluțîi care să curețe intestinul de materii fecale,în scopul de a exista o vizibilitate optimă în cursul examinării.

De reținut faptul că după ultima masă trebuie să așteptați minim 3-4 ore înainte se începeți să beți Soluția de PICOPREP/CITRAFLEET. Alături de această soluție trebuie să consumați 3-4 litri de lichide clare (apă, ceai, supă strecurată, zeamă de compot).

Trebuie să discutați cu medicul curant sau endoscopist despre problemele dumneavoastră de sănătate anterioare, mai ales dacă ați avut/aveți o boală cardiac sau pulmonară, dacă sunteți însărcinată,sau dacă sunteți alergic la vreun medicament.Este indicat să îi spuneți medicului endoscopist ce medicamente folosiți în mod current.

În ziua în care fac colonoscopia pot să-mi iau medicamentele?

Este chiar foarte important să va luați medicamentele pe care le folosiți de obicei și în ziva în care efectuați procedura, preferabil funcție de orarul după care le luați de obicei; este însă indicat să discutați cu medicul endoscopist despre tratamentele pe care le urmați, înainte de efectuarea procedurii.

Ce fac dacă sunt diabetic?

Dacă sunteți insulino-necesitant cel mai bine este să consultați medicul diabetolog pentru indicații. Dacă folosiți antidiabetice orale nu le luați pe perioada cu dietă hidrică

Share

PROGRAMEAZA-TE ONLINE
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Call Now
Directions