Testul de evaluare a microbiotei FlorInScan

0

Clinica Roua

Intestinul adăpostește peste 100 de trilioane de celule microbiene, peste 1.000 de specii bacteriene şi de 100 de ori mai multe gene decât genomul uman. Toate acestea alcătuiesc microbiota intestinală care are un rol fundamental în menținerea sănătății organismului, influențând în mod direct fiziologia, metabolismul, nutriția și funcția imunologică umană. Astfel, orice dezechilibru produs la nivelul florei intestinale (disbioză) poate deveni o cauză declanșatoare sau agravantă a unor afecțiuni patologice cum sunt bolile inflamatorii cronice, bolile inflamatorii intestinale, obezitate, diabet sau boli autoimune.

Microbiota intestinală are rol de apărare directă împotriva agenților patogeni, în întărirea sistemului imunitar și producerea de anticorpi la nivelul acestuia, precum și în metabolizarea unor compuși nedigerabili din alimente.

Intestinul găzduiește cea mai mare parte a sistemului imunitar, peste 80% dintre reacțiile de apărare ale organismului fiind generate aici. Acesta asigură o barieră aproape invincibilă pentru bacterii, virusuri și alți agenți patogeni, precum și pentru proteinele nedigerate din alimente. Cu condiția să fie integru.

Dacă peretele intestinului este deteriorat (intestin permeabil), bacteriile, toxinele și chiar resturile nedigerate de alimente ajung în sânge și provoacă reacții inflamatorii și alergice, cum ar fi migrenele, iritații intestinale, eczeme, oboseală cronică, alergii alimentare, artrită reumatoidă și multe altele. Dacă inflamația persistă, pot apărea chiar reacții autoimune.

Una dintre cauzele principale ale deteriorării intestinului este și dezechilibrul microbiotei. Alte cauze ale sunt alergiile alimentare întârziate, infecțiile, micozele, abuzul de droguri, stresul sau exercițiile fizice excesive.

FlorInScan este un test de secvențiere ADN pentru evaluarea cantitativă a compoziției florei intestinale ale cărui rezultate pot contribui semnificativ la stabilirea cauzei diverselor boli și la configurarea unor tratamente personalizate implementate concomitent cu o dietă alimentară concepută pe baza rezultatelor unui test de dozare a anticorpilor IgG (markeri ai inflamaţiei cronice). În plus, analizarea exhaustivă a microflorei intestinale permite optimizarea tratamentelor cu pre- și probiotice.