DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE SÂN

1203BreastCancer_SC

DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE SÂN

Medicii noștri îți recomandă următoarele linii directoare generale pentru depistarea precoce a cancerului de sân sau a altor afecțiuni mamare:
A. Dacă n-ai nici un semn sau simptom, iar riscul tău de a face cancer de sân este unul obișnuit:

·              20 – 30 ani
– autoexaminare periodică
– examen clinic al sânilor afectuat de către medic
– ecografie mamară la fiecare 2-3 ani

·              30 – 40 ani
– autoexaminare periodică
– examen clinic anual
– ecografie mamară anual

·              40 – 50 ani și peste
– autoexaminare periodică
– examen clinic anual
– mamografie bilaterală anuală completată cu ecografie mamară la nevoie.

B. Dacă nu ai nici un semn sau simptom, însă riscul tău de a face cancer de sân este crescut, nu mai sunt indicații în funcție de vârstă:

screeningul mamografic va începe cu 5 ani mai devreme decât vârsta la care a apărut cancerul mamar la rudă de sex feminin (mama, sora, fiica), fără a se ține cont de limita de 40 ani
vei efectua ecografie mamară la fiecare 6 luni
vei efectua RMN mamar bilateral cu substanță de contrast anual
ecografie mamară la fiecare 2-3 ani.

Riscul de a dezvolta cancer mamar este crescut dacă:
ai rude de sex feminin diagnosticate cu cancer mamar – mamă, fiică, soră
ai antecedente personale patologice de tipul cancerului mamar sau ovarian sau patologie hormonală cu risc
ai rezultat pozitiv la testarea pentru prezența genelor BRCA 1 sau BRCA 2.

C. Dacă în cadrul auto-examinării sau la consultația de rutină au fost descopertite aspecte anormale precum:
nodul mamar necunoscut
modificarea caracterelor unui nodul mamar cunoscut (dimensiuni, durere)
modificarea de culoare, consistentă sau a dimensiunilor sânilor
modificarea pielii la nivelul sânilor – retracție tegumentară, edem tegumentar, modificări ale mamelonului
scurgeri mamelonare
apariția unei formațiuni în axilă

Vei efectua:
ecografie mamară, dacă ai între 20- 40 ani
mamografie bilaterală, dacă ai peste 40 ani

Ce trebuie făcut dacă vă regăsiţi în situaţiile descrise mai sus
Autoexaminarea sânului – Este recomandat să-ți examinezi sânul cel puțin o dată pe lună

Este recomandat să-ți examinezi sânul cel puțin o dată pe lună. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta:

Alege același moment în fiecare lună: din cauza modificărilor la nivelul țesutului sânului ca urmare a fluctuațiilor hormonale, este important să alegi același moment al lunii, astfel încât să poți să distingi între o modificare normală și ceva care se simte diferit. Dacă eșți încă în perioada fertilă, este recomandat să-ți autoexaminezi sânii spre sfârșitul perioadei menstruale, deoarece atunci este momentul când modificările hormonale au cel mai mic impact asupra țesutului mamar și sânii sunt mai puțin sensibili. După meopauza, alege o zi din luna (de ex. prima zi).
Examinează-ți sânii în timpul dușului. Folosește mișcări circulare că să acoperi toată suprafața sânului. Deși la început o să ți se pară un pic ciudat, pe măsură ce vei exersa vei constată că vei învăța foarte bine cum se simt sânii tăi, astfel încât vei depista cu ușurință atunci când ceva este diferit.
Repetă examinarea în aceeași zi, însă în poziție culcat. Astfel vei putea să descoperi cum se simt sânii tăi, însă într-o poziție diferită.
Ecografia de sân – Dacă ai între 30-40, se recomandă să faci anual o ecografie de san
Afecțiunile benigne și maligne ale sânului au o incidență în creștere majoră. Dacă în anii 70’ – 80’ cancerul mamar afecta predominent femeile cu vârsta peste 50 ani, din anii 2000 s-a constatat o îngrijorătoare creștere a incidenței în grupa de vârstă 30-50 ani.

S-a născut astfel nevoia examinării periodice prin metode imagistice neinvazive și bine tolerate de către paciente, examinarea ecografică cu aparatură ce conferă o imagine de înaltă definiție impunându-se datorită avantajelor, multitudinii de informații pe care le oferă și toleranței excelente a pacientelor.

Când la autopalpare am depistat modificări de consistentă ale sânului necunoscute anterior sau prezența unor noduli necunoscuți și neinvestigati
Când observăm modificări ale pielii la nivelul unui sân, în special roșeața, ulcerații, îngroșare localizată
Când observăm o scurgere mamelonară mai ales dacă aceasta este de o singură parte și are caractere sangvinolente
Când mamelonul se retrage, mai ales unilateral
Când observăm apariția în axile a unor noduli (adenopatii)
Femeile ale căror rude de gradul I prezintă afecțiuni maligne ale sânului trebuie să efectueze examinări periodice, chiar în absența acestor modificări.

Ideal, între zilele 3-10 ale ciclului menstrual.

Sân cu structură glandulară conformă cu vârstă și fără modificări de structura – situație în care femeile trebuie să continue autopalparea postmenstruala și respectiv controalele periodice.
Modificări de structura mamară încadrabile în contextul mastozei fibrochistice
Modificări ecografice chistice și nodulare cu suspiciune înaltă de malignitate, situație în care examinarea trebuie completată cu o examinare sonoelastografica – cu scopul de a studia și grada duritatea leziunii crescând gradul de confidență în rezultatul ecografic. În această situație pacientele sunt îndrumate către medicul specialist , orice afecțiune oricât de gravă a sânului putând fi vindecată în stadiile incipiente de evoluție.
Mastoza fibrochistică este o afecțiune benignă, foarte frecvent întâlnită, astfel încât unii specialiști o consideră varianta de normal. Se mai poate întâlni sub denumirea de mastopatie fibrochistica sau displazie fibrochistica a sânului. Cauza mastopatiei fibro-chistice nu este pe deplin cunoscută încă. Apariția este dependență de hormonii ovarieni și se pare că este datorată unui hiperestrogenism.  Apare la aproximativ 60% dintre femei și incidența este și mai mare la femeile cu vârsta între 20 și 40 ani.

Chisturile mamare pot să crească sau să scadă în dimensiuni; uneori creșterea este bruscă și  atunci chistul devine brusc palpabil și dureros. Acest lucru se poate întâmpla mai ales premenstrual. Ecografia mamară poate însă să îndepărteze suspiciunea și să stabilească diagnosticul de chist cu fenomene inflamatorii.

Mamografia digitală – este o metodă esențială de depistare precoce a cancerului la sân.
Consult senologic – este recomandat să mergi anual la un consult medical care să includă și un examen al sânilor care poate depista o modificare care a trecut neobservată.
Este recomandat că femeile să meargă la un consult medical anual. În timpul consultatiei, medicul ar trebui să efectueze un examen al sânilor pentru a verifica dacă sunt modificări sau noduli. Examenul clinic al sânilor efectuat de către specialist reprezintă o parte importantă a procesului de depistare precoce a cancerului de sân. Deși mulți dintre nodulii mamari sunt descoperiți de către femei prin auto-examinare, un medic experimentat poate depista o modificare care a trecut neobservată de către pacienta.În timpul examinării, medicul îți va cere să ridici brațele deasupra capului, să le lași libere de-a lungul trunchiului sau să le apeși pe șolduri.

Aceste posturi îi vor permite medicului să observe diferențele în mărime sau formă între cei doi sâni.

Medicul va verifica textura pielii sânilor, dacă există vreo roșeață, adâncitură sau alt semn anormal. Mameloanele vor fi examinate pentru a se verifica dacă se scurge lichid atunci când sunt comprimate ușor.

Dacă a identificat vreun nodul, medicul va nota mărimea, forma și textura acestuia. De asemenea, va verifica dacă nodulul se mișcă cu ușurință. Un nodul de consistentă tare, având o formă ciudată și care este atașat ferm în interiorul sânului are un risc mai mare să fie cancer. Totuși, orice nodul descoperit va trebui examinat ulterior cu ajutorul investigațiilor de diagnostic (ecografia mamară sau mamografia).

Share

PROGRAMEAZA-TE ONLINE
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Call Now
Directions