Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat precoce

Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat precoce

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele maligne (canceroase) se formează în colon sau rect. Astfel, se mai numește și cancer de colon, respectiv cancer rectal. Cancerul de colon și cancerul rectal sunt adesea grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, deoarece au multe caracteristici comune.

Celulele normale ale colonului și rectului pot avea uneori o creștere anormală ducând la apariția de polipi, formațiuni benigne care însă se pot transformă ulterior în cancer. Cele mai multe tipuri de cancer colorectal încep cu o excrescența apărută în mucoasa colonului sau rectului, numită polip. Unele tipuri de polipi pot evolua în cancer pe parcursul mai multor ani, însă nu toate tipurile de polipi se transformă în cancer.

Există două tipuri principale de polipi:

 •  Polipi adenomatosi (adenoame)– adenoamele adesea se transformă în cancer, motiv pentru care sunt considerate a fi o stare precanceroasă
  •    Polipi hiperplazici și polipi inflamatorii – apar mai frecvent, dar, în general, nu sunt considerați o afecțiune pre-canceroasă

O altă afecțiune pre-canceroasă este displazia – o zona dintr-un polip sau din mucoasa colonului sau rectului în care celulele sunt anormale, însă nu arată asemenea celulelor canceroase.

În cazul în care cancerul se formează într-un polip, afecțiunea se poate dezvoltă, în cele din urmă, în peretele colonului sau rectului, care este format din mai multe straturi. Cancerul colorectal începe în stratul intern (mucoasa) și se poate răspândi în unele sau toate celelalte straturi. Atunci când celulele canceroase sunt localizate în peretele colonului sau al rectului, ele se pot apoi răspândi în vasele sanguine sau în vasele limfatice – canale mici care transporta deșeuri și lichide. De acolo, boala poate invada ganglionii limfatici din apropiere sau alte organe ale corpului (ficat, plămâni, creier).

Cauzele cancerului colorectal

În general, cancerul este cauzat de una sau mai multe mutații genetice (defecte), care activează oncogenele și dezactivează genele tumorale supresoare. De obicei, sunt necesare modificări în mai multe gene diferite pentru a conduce la cancer colorectal.

Există o serie de factori care pot crește riscul unei persoane de cancer colorectal. Prin factori de risc se înțelege acei factori care influențează probabilitatea de a dezvoltă o boală, cum ar fi cancerul. Fiecare tip de cancer are o serie de factori de risc. Există două tipuri principale de factori de risc: care pot fi modificați (ex. fumatul, alimentația) și factori care nu pot fi schimbați, cum ar fi vârstă sau antecedentele familiale ale unei persoane.

Având unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă însă că te vei îmbolnăvi. Pe de altă parte, pot există persoane care fac cancer fără a avea vreun factor de risc cunoscut. Oamenii de știință susțîn că mai mulți factori legați de stilul de viață cresc riscul de cancer colorectal. De fapt, legăturile dintre dietă, greutate și exercițiile fizice și riscul de cancer sunt unele dintre cele mai puternice pentru orice tip de cancer.

Factori de risc pentru cancer colorectal care pot fi modificați: 
•    Obezitatea și supraponderea
•    Lipsa de activitate fizică
•    Anumite tipuri de diete. O dietă bogată în carne roșie (carnea de vită, porc, miel sau ficat) și carne procesată (mezeluri, hoț-dog) poate crește riscul de cancer colorectal. În ceea ce privește carnea gătită la temperaturi foarte ridicate se crede că această ar putea crește riscul de cancer, însă nu este clar cât de mult crește riscul de cancer colorectal. În schimb, dietele bogate în legume, fructe și cereale integrale sunt factori de risc protectiv pentru cancerul colorectal.
•    Fumatul
•    Consumul excesiv de alcool

Factori de risc care nu pot fi modificați:
•    Vârsta – șansele de a dezvoltă cancer colorectal cresc semnificativ după împlinirea vârstei de 50 de ani
•    Istoric personal de polipi colorectali sau cancer colorectal – dacă ai avut sau ai polipi adenomatosi (adenoame) ai un risc crescut de a dezvoltă cancer colorectal. Dacă ai avut în trecut cancer colorectal și acesta a fost complet eliminat, ai șanse mai mari de a dezvoltă un nou cancer în alte zone ale colonului și rectului. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt cu atât mai mari cu cât ai fost diagnosticat prima oară în tinerețe.
•    Antecedente familiale de cancer colorectal sau polipi adenomatosi – persoane care au rude de gradul unu (părinți, frați, copii) diagnosticați cu cancer colorectal. Riscul este chiar mai mare la persoanele cu rude diagnosticate atunci când aveau mai puțîn de 45 de ani. Statisticile arată că una din 5 persoane care dezvoltă cancer colorectal are alți membri ai familiei care au fost afectați de această boală. Dacă ai rude cu polipi adenomatosi sau cancer colorectal discuta cu medicul deoarece este posibil să fie nevoie să începi screeningul înainte de vârstă de 50 de ani.
•    Boală inflamatorie intestinală, cum ar fi colită ulcerohemoragica sau boala Crohn – boală inflamatorie intestinală este diferită de sindromul de colon iritabil, care nu crește riscul pentru cancerul colorectal
•    Sindroame genetice cum ar fi sindromul Lynch (cancerul colorectal ereditar nonpolipozic), polipoza adenomatoasa familială, sindromul Gardner (un tip de polipoza adenomatoasa familială), sindromul Turcoat (o afecțiune rară ce combină polipoza adenomatoasa familială și tumori maligne ale sistemului nervos central), sindromul Peutz-Jeghers (afecțiune rară caracterizată prin prezența unui tip special de polipi – polipii intestinali hamartomatosi), polipoza asociată mutației genei MUTYH (persoanele cu acest sindrom dezvoltă polipi la nivelul colonului, care devin canceroși dacă nu se elimina colonul) – statisticile arată că un procent de 5-10% dintre persoanele care dezvoltă cancer colorectal moștenesc diferite mutații genetice care conduc la cancer
•    Rasă și etnia. Afro-americanii au cel mai mare risc de cancer colorectal din toate grupurile etnice din Statele Unite ale Americii, iar evreii de origine est-europeană (evreii Ashkenazi) au unul dintre cele mai mari riscuri de cancer colorectal din lume
•    Diabetul zaharat de tip 2

Simptomatologia cancerului colorectal:

 •  Tulburări de tranzit, cum ar fi diaree, constipație sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile
  •    Sânge în scaun și sângerare rectală
  •    Senzație de balonare
  •    Crampe sau dureri abdominale (durere de burtă)
  •    Senzație de oboseală că urmare a anemiei
  •    Scădere semnificativă în greutate, neintenționată

Adesea, cancerele colorectale se manifestă prin sângerări în tractul digestiv. Uneori, aceste sângerări pot sau nu pot fi vizibile în scaun sau pot închide culoarea scaunului. Însă, în timp, pierderea de sânge se acumulează și poate duce la un număr scăzut de celule sanguine roșii, provocând anemie. Astfel, în anumite cazuri, primul semn al cancerului colorectal este un test de sânge care arată un număr scăzut de celule roșii din sânge.

Cele mai multe dintre semnele și simptomele de mai sus pot indică și alte afecțiuni, cum ar fi infecții, hemoroizi sau sindrom de colon iritabil. Cu toate acestea, dacă observi oricare dintre aceste semne, mergi la medic. Este bine să depistezi cauza și să o tratezi cât mai repede.

Află care este riscul de a suferi de cancer de colon

Dacă răspunzi afirmativ doar la o singură întrebare, este posibil să ți se recomande efectuarea unei colonoscopii. Screeningul reprezintă cea mai bună prevenție, colonoscopia după vârstă de 50 de ani ar trebui să fie obligatorie.
•    În familia ta au fost diagnosticate persone cu polipi colonici sau cancer de colon?
•    Ai fost diagnosticat în trecut cu polipi colonici sau cancer de colon?
•    Suferi de o boală inflamatorie cronică intestinală (colită ulcerativă, boală Crohn)?
•    Ai peste 40 ani și ai observat prezența sângelui pe hârtia de toaletă?
•    Ai peste 40 ani și ai constatat modificări ale tranzitului intestinal persistente (diaree, constipație, balonări)?
•    Suferi de dureri abdominale recente, prelungite, de cauza neprecizată?
•    Ai descoperit de curând că suferi de o anemie prin lipsa de fier, fără cauza aparență?

Diagnosticul cancerului colorectal

Odată ajuns la medicul proctolog, gastroenterolog sau un medic cu experiență în chirurgia colorectala, vei fi supus unei evaluări amănunțite. În timpul consultului medical este recomandat să-i comunici medicului dacă ai sau ai avut rude diagnosticate cu această afecțiune sau cu polipi colorectali. Ulterior, medicul va recomandă una sau mai multe dintre următoarele investigații:
•    Teste de sânge, precum: hemoleucogramă completă, analiză enzimelor sanguine, pentru evaluarea numărului de transaminaze, factori tumorali
•    Examen digital rectal. În timpul acestui examen, medicul introduce în anusul pacientului degetul îmbrăcât în mănușă și lubrefiat, pentru a evalua eventualele leziuni anale sau rectale atipice, tonusul sfincterian, etc
•    Colonoscopie. Această investigație este considerată standardul de aur în depistarea cancerului colorectal și presupune examinarea întregului colon și a rectului cu un colonoscop. Dacă în timpul investigației este depistată o leziune suspectă, o mică porțiune din această este prelevată pentru biopsie. În anumite cazuri, medicul poate recomandă realizarea unei colonoscopii virtuale sau a unei tomografii computerizate (CT) la nivelul colonului – colono-CT. Se recomandă pentru a evalua extinderea cancerului la nivelul plămânilor și/sau a ficatului
•    Rezonanță magnetică (RMN). Această investigație se realizează la nivelul pelvisului, pentru a evalua extensia unei leziunii rectale în țesuturile învecinate sau eventualii ganglioni pelvini suspecți.

Screeningul pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal are un prognostic mai bun dacă este diagnosticat precoce. Screeningul reprezintă cea mai bună prevenție, iar colonoscopia după vârstă de 50 de ani ar trebui să fie obligatorie. Societatea Americană de Gastroenterologie recomandă colonoscopia că metodă preferențială de screening și prevenție a cancerului colorectal. Screeningul trebuie inițiat, atât la bărbați, cât și la femei, începând cu vârstă de 50 ani și trebuie continuat până la 70-80 ani. 

Metode de screening și detecție pentru cancerul colorectal:
•    Colonoscopia – la fiecare 10 ani
•    Sigmoidoscopia – la fiecare 5 ani
•    Irigografia – la fiecare 5 ani
•    Colonoscopia virtuală- la fiecare 5 ani
•    Determinarea sângerărilor oculte din materii fecale (FOBT) – la fiecare 1 an
•    Determinarea sângerărilor oculte din materii fecale prin metodă imunologică (FIT) – la fiecare 1 an
•    Test ADN din materiile fecale – la fiecare 3 ani

Persoanele candidate pentru acest screening vor primi informaţii adecvate legate de riscurile şi de beneficiile variatelor proceduri de screening existente.

Cancerul colorectal poate fi depistat în stadii diferite

Stadiul unui cancer colorectal descrie extinderea afecțiunii în organism. Este unul dintre cei mai importanți factori în stabilirea celei mai eficiente metode de tratament și în determinarea reușitei terapeutice. Stadiul unui cancerul colorectal se stabilește în funcție de:
•    Răspândirea cancerului în peretele intestinului
•    Invadarea structurilor din apropiere
•    Extinderea la ganglionii limfatici din apropiere și la organele îndepărtate

Tratamentul cancerului colorectal

 Decizia terapeutică este luată în funcție de tipul cancerului și de gradul de răspândire în organism. De cele mai multe ori, tratamentul constă într-o combinăție de mai multe metode, precum chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

 

Tratamentul chirurgical 

În cazul cancerului de colon, cea mai mare șansă de tratare se obține prin intervenția chirurgicală al cărei scop este de a rezeca porțiunea de colon unde a apărut cancerul împreună cu vascularizația și ganglionii limfatici adiacenți.

Tratamentul chirurgical adecvat și precoce combinat cu chimioterapia atunci când este necesară oferă cea mai bună șansă de vindecare în cancerul de colon și rect. Cu cât cancerul este detectat mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare cresc. În stadiile incipiente, șansă de vindecare depășește 90%, iar în stadiile mai avansate este sub 50%.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale în funcție de localizarea cancerului:

Intervențiile chirurgicale pot fi efectuate clasic sau laparoscopic, iar alegerea tipului de intervenție chirurgicală depinde de fiecare caz în parte.

Radioterapia

Unele cancere rectale beneficiază de un tratament radioterapic preoperator. Acesta face intervenția chirurgicală posibilă în condiții mai bune și previne reapariția cancerului local.

În condițiile în care este recomandat un tratament radioterapic modalitățile de efectuare, durata acestuia, intervalul de timp în care poate fi efectuat până la realizarea intervenției chirurgicale vor fi discutate cu oncologul care se va ocupă de caz.

Chimioterapia

Poate fi recomandată cu scopul de a consolida tratamentul chirurgical, după refacerea postoperatorie, în urmă evaluării anatomopatologice a leziunii excizate. Decizia este luată în funcție de stadiul cancerului și de starea generală a pacientului.

Tratamentul chimioterapic este întotdeauna realizat sub îndrumarea unui medic oncolog.

Terapia biologică țintită

Pe măsură ce oamenii de știință au aflat mai multe informații despre mutațiile genetice și schimbările de la nivelul celulelor care declanșează cancerul, a apărut o nouă categorie de medicamente, special create pentru a anula efectul acestor schimbări. Este vorba despre terapiile biologice țintite, care acționează diferit de medicamentele oncologice obișnuite. Aceste terapii țintite sunt medicamente foarte scumpe, care uneori dau rezultate atunci când terapia oncologică standard eșuează și care, de cele mai multe ori, au reacții adverse mai puțîn severe.

Urmărirea pe termen lung

Managementul tuturor pacienților cu cancer colorectal este responsabilitatea unei echipe multidisciplinare. În orice moment al tratamentului multimodal al cancerului colorectal unul dintre membrii echipei multidisciplinare este nominalizat că fiind clinicianul responsabil de îndrumarea pacientului –  în stadiile incipiente ale afecțiunii este medicul chirug colorectal, în timpul tratamentului adjuvant (înainte de operație), medicul oncolog medical sau radioterapeutul, iar în stadiile avansate, oncologul sau specialistul în suport paleativ.

Cum prevenim cancerul colorectal?

Nu există o singură metodă care să prevină cancerul colorectal în proporție de 100%. Însă sunt mai multe măsuri pe care le poți lua, pentru a reduce riscul, cum ar fi schimbarea stilului de viață și, prin urmare, a factorilor de risc care pot fi modificați.

Screeningul – cea mai puternică armă de prevenție a cancerului colorectal

Cea mai bună metodă de a preveni cancerul colorectal rămâne screeningul, adică procesul de depistare a persoanelor care pot dezvoltă boală și a persoanelor care au leziuni pre-canceroase, dar care nu au simptome ale bolii.

Din momentul în care primele celule anormale încep să crească în polipi, este nevoie să treacă o perioada de 10 – 15 ani până la apariția cancerului colorectal. Prin screening periodic, cei mai mulți polipi pot fi depistați și eliminați înainte că aceștia să se transforme în cancer. De asemenea, prin metodele de screening se poate depista cancerul colorectal precoce, atunci când șansele de vindecare sunt mult mai mari.

Când este recomandat screeningul cancerului colorectal?

Ghidurile internaționale recomandă începerea screeningului tuturor persoanelor care au împlinit 50 de ani. În cazul în care ai în familie rude care au avut cancer colorectal sau polipi adenomatosi, poți începe testele de screening chiar mai devreme de 50 de ani. Astfel, dacă ai un istoric familial puternic de polipi colorectali sau cancer, discuta cu medicul proctolog sau gastroenterolog despre riscul pe care îl ai să dezvolți boală. Este posibil să ți se recomande inclusiv consiliere genetică, pentru a evalua arborele medical familial și a stabili probabilitatea de a dezvoltă un sindrom genetic.

De obicei, screeningul include un test pentru depistarea sângerării oculte în materiile fecale (FOBT – fecal ocult blood test) și o colonoscopie.

Metodă cea mai bună de depistare a cancerului colorectal în stadiu incipent este colonoscopia. Este recomandată atât femeilor, cât și bărbaților, odată la 10 ani, începând cu vârstă de 50 de ani sau mai devreme dacă există cazuri de cancer colorectal în familie.

Colonoscopia se realizează în aproximativ 30 de minute și ți se va administra un sedativ intravenos, pentru a te ajută să te relaxezi. În unele cazuri, se poate recomandă inclusiv anestezie generală. În timpul investigației, medicul introduce în colon un instrument numit colonoscop, pentru a caută polipii colonici. Odată depistați, polipii pot fi eliminați în timpul investigației.

Pregătirea pentru colonoscopie este foarte importantă, însă poate fi neplăcută, întrucât trebuie să urmezi o dietă specială și să iei laxative, pentru a curăța colonul, astfel încât medicul să vadă cât mai bine în interior în timpul colonoscopiei. Uneori, înainte de colonoscopie, poate fi indicată realizarea unei clisme.

Surse:
www.cancer.org
www.cancer.gov
www.mayoclinichealthsystem.org
www.health.harvard.edu

NOUTĂȚI

PROGRAM

Luni – Vineri 8:00 - 21:00
Sambata 08:00 - 14:00

  +40 799 948 200

Articole recente

Comentarii recente

  Categorii

  Arhive

  Fă o programare!

  PROGRAMEAZA-TE ONLINE
  Share on facebook
  Facebook
  Share on google
  Google+
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on pinterest
  Pinterest

  Dacă aveți programare la Clinica Roua, pentru protejarea atât a dumneavoastră, cât și a personalului medical, va rugăm să respectați orele de programare. Dacă unitatea este aglomerată, va trebui să așteptați puțin afară, pe scaun sau în mașină.
  Purtarea măștii atât in clinică, cât și in curtea clinicii este obligatorie.

  Situația actuală poate genera un ușor disconfort; ne străduim să îl minimalizăm și să asigurăm condiții cât mai protective și mai civilizate!

  Facem asta pentru binele tuturor!
  Mulțumim pentru înțelegere!

  Call Now
  Directions