Japonezii spun: mestecă apa şi bea mâncarea.
Dar de ce să mestecăm bine? Pentru că totul în corpul tău, toată pofta de viaţă, sănătatea, silueta, se învârt în jurul Energiei.
Iar digestia este cel mai mare consumator de energie din corp. Alimentele se digera în trei locuri: în gură, în stomac şi în intestine (pre-digestie în gură şi stomac, digestie efectivă în intestine).
Mestecând încet, oferi timp stomacului să transmită creierului, după 20 de minute, semnalul că tu te-ai săturat.
Cât de mult mesteci determină cât timp va petrece mâncarea în stomac.
Unul din marile secrete ale nutriţiei , este că digestia nu se întâmplă în stomac, ci în intestinul subţire.
Abia atunci când stomacul este gol ,deci mâncarea este în intestin, celulele incep sa primeasca hrana.
Dacă stomacul şi intestinele nu le poţi controla în cât timp digeră, cât de repede şi câtă energie consumă pentru asta, poţi controla însă digestia de la nivelul gurii, care îţi poate reduce la jumătate timpul şi efortul de digestie.
Deci:
💧Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât vei obţine mai multă energie netă din alimentul consumat.
💧Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât minimizezi timpul de staţionare al acesteia în stomac şi uşurezi procesul de digestie.
💧Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât minimizezi şansele de fermentaţie şi balonare, pentru alimente pe care înainte poate nu le consumai aşa uşor, gen crudităţi.
💧Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât dai timp corpului să trimită semnalul de saţietate la creier, iar tu vei mânca mai puţin.
💧Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât vei extrage mai mult din valoarea ei nutritivă şi aceasta va contribui, în termen de zile/săptămâni, la micşorarea poftei tale de mâncare.
💧Cu cât mesteci mai bine mâncarea, cu atât ajuţi procesul de slăbire.